Coaching. Uitgangspunten en praktijkverhaal

Coaching. Uitgangspunten en praktijkverhaal

Voor een goed en blijvend resultaat van coaching is het naar mijn idee erg belangrijk dat de manier waarop je coacht congruent is met datgene waar je inhoudelijk aan werkt. In bijna alle coachings geldt dat een belangrijk doel is dat de coachee zelf leert omgaan met waar hij of zij mee worstelt. Dit ‘zelf de regie in handen krijgen’ moet daarom ook in de manier van coachen tot uiting komen:………

Lees meer
Het glazen plafond

Het glazen plafond

Het glazen plafond Er moeten meer vrouwen komen in topposities en in het hoger management, is een kreet die van tijd tot tijd weer langs komt. Aan de ene kant ben ik geheel voorstander van gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Aan de andere kant vraag ik me af wat...

Lees meer
Leiderschapscrisis

Leiderschapscrisis

Waarom waren Nelson Mandela en Gandhi zulke grote leiders? Omdat zij als privé mens een zelfde persoon waren als de publieke mens. De kern van het leiderschap zat diep in hen. Niet alleen als een oppervlakkige gedragslaag. Het probleem met dit laatste is dat je continu je hoofd erbij moet houden of je wel volgens bepaalde waarden gedrag vertoont. Dat is niet alleen vermoeiend en onnatuurlijk, het is uiteindelijk niet vol te houden en leidt uiteindelijk tot één of andere vorm van leiderschapscrisis.

Lees meer
Persoonlijk leiderschap. De sleutel voor geluk en succes

Persoonlijk leiderschap. De sleutel voor geluk en succes

Heb je het gevoel dat je een gejaagd bestaan leidt? Dat je vergroeid bent met je smartphone? Dat het leven zich aaneen rijgt zonder pauze? Dat het enige moment dat je je lichaam voelt in de sauna is? Dat je aanhoudend denkt en niet eens de meeste tijd bewust kiest voor wat je denkt? Dat je nooit echte innerlijke rust ervaart? Als het antwoord op een aantal van deze vragen ja is, dan is de kans groot dat je volger bent van je eigen gedachten en emoties…..

Lees meer
Angst! Vechten, vluchten of…

Angst! Vechten, vluchten of…

‘Het grootste lijden is het lijden dat je vreest’

is een bekende tegeltjeswijsheid. Wat is dit lijden dat je vreest? We vrezen naar mijn idee vele zaken. Hier een greep: dat iemand je ontvalt, dat je geen baan meer hebt, dat je moet verhuizen, een slechte beoordeling, een mogelijke afgang bij een presentatie, dat je iets niet kunt, dat je verlaten wordt, een conflict, geweld, zelf niet goed genoeg te zijn et cetera. Het bijzondere hierbij is dat we de angst al voelen voordat zich de werkelijke beangstigende situatie aandient. Zo kun je ’s avonds lekker knus in bed liggen naast je partner en toch één of andere vorm van angst ervaren….

Lees meer
Share This